ROTTERDAM/AMSTERDAM - Het asbestschip Otapan komt vrijdag vanuit Amsterdam naar Rotterdam. Het schip, dat voor de reis helemaal wordt ingepakt, vertrekt in de vroege ochtend van de ligplaats in Amsterdam-Noord aan de T.T. Vassumweg. Sleepboten trekken het 170 meter lange zeeschip, dat te groot is om via de binnenwateren te worden versleept, via de sluizen in IJmuiden richting Noordzee.

Bekijk video

Milieudienst DCMR kan nog niet inschatten hoe laat het schip precies Rotterdam zal bereiken. Dat hangt onder meer af van weersfactoren. De dienst verwacht dat het vaartuig aan het einde van de middag in Hoek van Holland aankomt. Het schip wordt over de Nieuwe Waterweg naar de Waalhaven gesleept. Daar krijgt het een plek bij de firma Balck, waar de Otapan wordt gesaneerd. Het schip bevat 77 ton asbest.

Om de Otapan is veel gedoe geweest. De boot zou in Turkije worden gesloopt, maar keerde terug naar Nederland omdat Turkije het schip weigerde toe te laten. In de Otapan zat namelijk veel meer asbest dan de 1000 kilo die in de papieren stond. Daar komt bij dat het ministerie van VROM niet had mogen instemmen met de uitvoer van het schip naar Turkije, zo bepaalde de Raad van State deze week.