ROME - De Italiaanse premier Romano Prodi kan na de val van zijn kabinet woensdag toch verder regeren. De leiders van de centrumlinkse coalitie stemden donderdagavond na crisisberaad in met een twaalfpuntenprogramma van Prodi waarmee de regering een doorstart kan maken. Dat heeft een woordvoerder van de premier laten weten.

Prodi bood woensdag zijn ontslag aan, nadat hij met zijn regeringscoalitie een stemming in de Senaat over het buitenlandse beleid had verloren. In de linkervleugel van Prodi's gevarieerde aanhang is veel weerstand tegen de Italiaanse militaire deelname aan de NAVO-missie in Afghanistan.

De coalitiepartners hebben zich nu verplicht al gemaakte internationale verplichtingen zoals de Afghanistan-missie te respecteren. Ook op binnenlands beleid zijn er bindende afspraken gemaakt. Bij onenigheid binnen de coalitie heeft Prodi het beslissende woord. De punten in het bereikte akkoord zijn 'niet onderhandelbaar', aldus de woordvoerder van Prodi.

Nieuwe regering

De Italiaanse president Giorgio Napolitano, die donderdag met de politieke leiders van het Zuid-Europese land crisisberaad heeft gevoerd, zal Prodi vrijdag naar verwachting vragen een nieuwe regering te vormen. De rechtse oppositieleider Silvio Berlusconi herhaalde donderdagavond zijn oproep voor nieuwe verkiezingen.

De centrumrechtse coalitie van Berlusconi verloor negen maanden geleden na vijf jaar regeren nipt de parlementsverkiezingen van de centrumlinkse coalitie van Prodi. Het vooruitzicht dat de mediatycoon Berlusconi opnieuw aan de macht zou komen bij een nieuwe stembusgang lijkt de linkse dissidenten tot inkeer te hebben gebracht.