AMSTERDAM - Ziekenhuisafdelingen voor spoedeisende hulp hebben tijdens de afgelopen jaarwisseling 760 vuurwerkslachtoffers behandeld. Dat is het laagste aantal in tien jaar. Tijdens vorige jaarwisselingen moesten gemiddeld 1200 mensen voor vuurwerkletsel naar een eerstehulppost, meldde de stichting Consument en Veiligheid donderdag.

Van de 760 slachtoffers moest 3 procent in het ziekenhuis worden opgenomen, de helft minder dan in vorige jaren. De meest kwetsbare groep, jongeren tussen 10 en 20 jaar, was afgelopen jaarwisseling procent kleiner. Toch is volgens Consument en Veiligheid deze groep nog goed voor 41 procent van het aantal vuurwerkongevallen. Opvallend is de daling van het aantal slachtoffers op nieuwjaarsdag. Het percentage liep terug van 21 naar 11.

Consument en Veiligheid concludeert dat de vermindering van de vuurwerkongevallen is te danken aan verschillende factoren. Ze noemt de strengere regelgeving en de intensieve controle op illegaal vuurwerk waarvan de politie maar liefst 131.000 kilo in beslag nam. Ook is de vuurwerkcampagne goed aangeslagen, blijkt uit een onderzoek naar de effectiviteit daarvan. Volgens Consument en Veiligheid heeft de campagne geleid tot meer kenis bij de jeugd en bewustwording over de gevaren van vuurwerk.

Afgelopen jaarwisseling kochten Nederlanders voor een recordbedrag van 50 miljoen euro vuurwerk. Er waren twee doden te betreuren door ongevallen met vuurwerk.