JERUZALEM - Bijna de helft van de Palestijnen in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever is niet meer in staat om een minimum aan voedsel te kopen of loopt de kans hierop.

Dat staat in een nieuw rapport van het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Voedsel en Landbouw Organisatie (FAO) over de toestand in de Palestijnse gebieden.

Voedselonzeker

Volgens de VN-organisaties is rond de 46 procent van de Palestijnen 'voedselonzeker'. Daaronder verstaan de VN het vermogen van een huishouden om een minimum aan voedsel te kopen of te produceren nodig voor een gezond en actief leven.

In 2004 was ongeveer 35 procent van de Palestijnen niet in staat een minimum aan voedsel te kopen.

Boycot

De Palestijnen kampen met een financiële boycot sinds het aantreden van de Hamas-regering begin vorig jaar. Al circa 160.000 Palestijnen hebben al maanden geen salaris meer ontvangen.

Bovendien is de Gazastrook sinds begin dit jaar bijna voortdurend afgesloten door Israël. De WFP heeft vorig jaar 25 procent extra voedselhulp gegeven aan Palestijnen.

Boeren

Door humanitaire hulp en de sterke solidariteit onder Palestijnen wordt voorkomen dat er echte honger ontstaat, aldus het rapport. Vooral over de groeiende voedseltekorten onder stedelingen maken de VN zich zorgen. Door de restricties op handel is er groeiende fragmentatie van de economie.

Daardoor zijn sectoren die voorheen zelfvoorzienend waren zoals boeren en vissers steeds verder in armoede en schulden geraakt. Om aan voedsel te komen zijn veel Palestijnen gedwongen om waardevolle zaken voor hun levensonderhoud te verkopen zoals land en gereedschap.