WENEN - Iran heeft zich niet aan de door de VN-Veiligheidsraad gestelde deadline gehouden om uiterlijk op 21 februari te stoppen met de verrijking van uranium. Dit heeft het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) in Wenen donderdag bekendgemaakt.

Teheran breidt zijn nucleaire capaciteiten zelfs verder uit. De islamitische republiek heeft meer dan driehonderd centrifuges neergezet in een fabriek waar de verrijking van uranium op "industriële schaal" is gepland, aldus de atoomwaakhond van de VN.

Teleurstellend

Het Westen maakt zich zorgen dat Iran atoombommen wil bouwen. De Verenigde Staten hadden de bevindingen van het IAEA eerder op de dag al op hoofdlijnen bekendgemaakt en gezegd dat die 'teleurstellend' zijn. Een gemiste kans voor de Iraanse regering, meent Washington.

De Britse regering wil dat de Veiligheidsraad meer maatregelen neemt tegen de Iraniërs, die moeten leiden tot een "verdere isolering" van het bewind. Parijs liet in een reactie weten te streven naar een nieuwe VN-resolutie om de sancties voort te zetten.

Akkoord

Iran kan een opschorting van zijn uraniumverrijking niet accepteren. Volgens Mohammed Saeedi van het Iraanse Atoomenergie Agentschap is er geen juridische basis voor. Het rapport maakt duidelijk dat alleen via onderhandelingen een akkoord kan worden bereikt, stelde hij.

Vreedzaam

Iran hamert erop dat zijn nucleaire programma alleen maar vreedzame doeleinden dient. Het verrijkte uranium is niet bedoeld voor een kernwapen, maar moet als brandstof dienen voor zijn nog te bouwen kerncentrales. Naar verwachting gaat de eerste kerncentrale in Bushehr in 2008 open.

Iran domineerde ook de besprekingen in Berlijn tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, haar Duitse en Russische ambtgenoten, Frank-Walter Steinmeier en Sergej Lavrov, en de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana.

Lijn

Rice zei na afloop dat zij en haar gesprekspartners op een lijn zitten waar het gaat om de volgende stappen tegen Iran. De bewindsvrouw zei dat opnieuw via de VN-Veiligheidsraad geprobeerd zal worden de Iraanse regering zover te krijgen dat ze stopt met haar verrijkingsactiviteiten.