LONDEN - Tokio blijft de duurste stad ter wereld. Daarna komen Osaka en Oslo, dat zich daarmee als de duurste stad van Europa mag beschouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van een studiegroep van het Britse weekblad The Economist.

Parijs is in vergelijking met vorig jaar in de ranglijst van dure steden van de veertiende naar de tiende plaats gestegen. De kosten van levensonderhoud zijn daar op een na de hoogste binnen de Europese Unie.

Alleen Londen, dat van de vijfde naar de zevende plaats is gezakt, is nog duurder. Brussel, waar de instellingen van de EU zijn gevestigd, komt op de 42e plaats. Deze plaats moet de Belgische hoofdstad met Moskou delen.

134 steden

De studiegroep heeft de kosten van levensonderhoud in 134 steden onderzocht. Wie weinig kosten wil maken, moet naar de Zimbabwaanse hoofdstad Harare verhuizen. Die staat op de laatste plaats. Vorig jaar stond zij nog 71e.

Buenos Aires maakte de grootste val in één jaar. Stond de hoofdstad van Argentinië begin 2002 nog op plaats , een jaar later is de stad als gevolg van de economische malaise in het Latijns-Amerikaanse land en de devaluatie van de peso naar de 130e plaats gezakt.