LONDEN - Prins Harry gaat als militair naar Irak. Hij maakt deel uit van het prestigieuze regiment Blues and Royals dat vermoedelijk in april al naar het Midden-Oosten wordt gedirigeerd.

Dat heeft het Britse ministerie van Defensie donderdag laten weten, aldus de BBC.

Bekijk video

Prins Harry is de jongste zoon van kroonprins Charles en wijlen Lady Di. De nu 22-jarige prins studeerde aan de militaire academie Sandhurst en heeft een speciale opleiding gevolgd voor militairen die naar Irak worden gestuurd.

Harry's oom prins Andrew ging hem voor als lid van de koninklijke familie op een vechtmissie: Andrew nam in 1982 als helikopterpiloot deel aan de Falklandoorlog tegen Argentinië. Zijn overgrootvader koning George VI nam deel aan de strijd in de Eerste Wereldoorlog.

Verkenningseenheid

De prins heeft al te kennen gegeven in Irak geen bureaubaantje te willen maar gewoon met zijn manschappen het veld in te gaan. Hij is opgeleid om leiding te geven aan een kleine verkenningseenheid en wil dat ook doen.

De inzet van de koninklijke telg bezorgt het Britse commando de nodige hoofdbrekens. Officieren vrezen dat hij als een magneet zal werken op rebellen en zelfmoordcommando's.

De aankondiging van het vertrek van Harry komt op een ongelegen moment. Londen maakte woensdag bekend dat de Britse militaire aanwezigheid in Irak zal worden teruggeschroefd.