NEW YORK - De erfgename van de Amsterdamse kunsthandelaar Jacques Goudstikker laat een belangrijk deel van de befaamde collectie veilen.

Circa 170 schilderijen zullen in drie afzonderlijke veilingen bij het veilinghuis Christie's in New York aan de man worden gebracht, meldde de International Herald Tribune donderdag.

De verwachte opbrengst ligt tussen de 22 en 35 miljoen dollar (16,8 tot 26,75 miljoen euro), aldus het veilinghuis.

Overweldigend

"Het was een moeilijke beslissing", zegt Marei von Saher, de schoondochter van Jacques en Desirée Goudstikker, in de krant. "Ik was een paar dagen geleden in Nederland en zag de schilderijen voor de eerste keer. Sommigen troffen me meteen in het hart. Het was overweldigend", aldus de erfgename.

Een van de topstukken dat in april verkocht moet worden, is het doek Rivierlandschap met Veerpont van Salomon van Ruysdael dat geschat wordt op 3 tot 5 miljoen dollar. Ook werken van Jan van Goyen, Philips Koninck, Isaac van Ostade, Jacob van Oostsanen, Jacob Ruisdael, Neri di Bicci, Pietro Longhi en Alessandro Magnasco worden te koop aangeboden, aldus het veilinghuis.

Voor de verkoop heeft Christie's drie dagen uitgetrokken op drie locaties. Op 19 april kunnen liefhebbers in New York terecht. Op 5 juli in Londen en in november volgt een veiling in Amsterdam.

Tentoonstelling

Von Saher moet nog beslissen hoeveel kunststukken er precies van de hand zullen worden gedaan. Ook is ze in bespreking met een museum in Greenwich, Connecticut, over het samenstellen van een reizende tentoonstelling met werken van Jan Steen, Jan van der Heyden en Salomon van Ruysdael die vooralsnog niet te koop worden aangeboden.

"We hopen dat deze tentoonstelling zijn connaisseurschap als handelaar zal weergeven. Mensen zijn hem vergeten. We willen dat het publiek zijn nalatenschap zal erkennen", aldus Von Saher.

Onrecht

Volgens haar dochter Charlène dient de tentoonstelling echter een nog belangrijker doel. Het toont de wereld dat "een historisch onrecht is rechtgezet".

De nabestaanden van de Amsterdamse kunsthandelaar hebben een jarenlange juridische strijd moeten voeren om de kunstwerken terug te krijgen van de Nederlandse overheid. De doeken werden in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers geroofd en na de oorlog door de geallieerden overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten. In plaats van de kunst aan de rechtmatige eigenaars te retourneren kwamen de stukken veelal in musea en andere openbare gebouwen te hangen.