SOESTERBERG - Justitie heeft vorig jaar minder boetes hoeven uitdelen aan verkeersovertreders. Het BVOM, bureau verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie, meldde dat donderdag. "Het verkeer in Nederland houdt zich steeds beter aan de regels", is de conclusie van het BVOM.

Door rood rijden, geen autogordel dragen, rijden onder invloed en zonder helm brommerrijden, het kwam vorig jaar allemaal minder vaak voor dan in 2005.

Ook hielden de verkeersdeelnemers zich in de bebouwde kom en op provinciale wegen beter aan de maximumsnelheid.

Meer controle

Op de snelwegen deelde de politie wel meer boetes uit dan in voorgaande jaren. Dat komt vooral door de uitbreiding van het aantal trajectcontroles, aldus een woordvoerder van het BVOM.

Het totaal aantal snelheidsovertredingen steeg hierdoor van ruim acht miljoen in 2005 naar bijna negen miljoen vorig jaar.

Opvallend is dat in twee categorieën het aantal uitgeschreven boetes daalde ondanks verscherping van de regels. Het gaat om het aantal boetes voor rijden onder invloed: Vorig jaar is de limiet voor beginnende automobilisten verlaagd. Ook zijn minder boetes gegeven voor het niet dragen van de autogordel, terwijl voor kinderzitjes sinds maart 2006 strengere regels gelden.

Voor doorrijders door rood licht schreef de politie 10 procent minder boetes uit. Volgens het BVOM kan dat komen doordat deze overtreding sinds vorig jaar 130 euro kost in plaats van 95 euro.