ROME - De Italiaanse president Giorgio Napolitano houdt donderdag met de politieke leiders van het Zuid-Europese land crisisberaad naar aanleiding van het ontslag van premier Romano Prodi. Volgens bronnen in Rome wil Napolitano meerdere dagen voor de gesprekken uittrekken.

Napolitano sprak donderdagmorgen eerst met Senaatsvoorzitter Franco Marini. De volgende gesprekspartner van de president is de communistische voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden, Fausto Bertinotti. Er zijn verschillende scenario's mogelijk. Napolitano kan Prodi vragen een nieuwe regering te vormen. Ook is het mogelijk dat het staatshoofd tot vervroegde verkiezingen besluit.

Prodi bood woensdag zijn ontslag aan, nadat hij met zijn regeringscoalitie een stemming in de Senaat over het buitenlandse beleid had verloren.

Dreiging

De minister van Buitenlandse Zaken, Massimo D'Alema, had gedreigd met een crisis als de centrumlinkse coalitie de stemming zou verliezen. Een van de meest omstreden onderdelen in het beleid is de Italiaanse militaire deelname aan de de door de NAVO geleide stabilisatiemacht in Afghanistan.

In de linkervleugel van Prodi's gevarieerde aanhang is veel weerstand tegen de missie in Afghanistan. D'Alema heeft met verve geijverd voor de Italiaanse deelname.