RIJSWIJK - Regisseur Fons Rademakers is donderdag op 86-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in het Zwitserse Genève, nabij zijn woonplaats Thoiry in Frankrijk. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Bekijk video

Rademakers bezweek omstreeks vier uur 's ochtends aan de gevolgen van longemfyseem. De filmmaker, op 5 september 1920 geboren in Roosendaal, begon zijn carrière als acteur en toneelregisseur. Voor zijn eerste film als regisseur, Dorp Aan De Rivier (1958), kreeg hij als eerste Nederlandse filmregisseur een Oscar-nominatie.

In 1987 kreeg Rademakers een Oscar voor de film De Aanslag (1986) naar het boek van Harry Mulisch. In 1989 verscheen zijn laatste film The Rosegarden. De regisseur produceerde ook zijn films en die van zijn echtgenote Lili Veenman.

De laatste jaren van zijn leven woonde hij in het buitenland.

Eeuwige roem

Rademakers zei in 2003 dat hij "films heeft gemaakt die de moeite van het zien waard zijn". Maar hij had niet de ijdele hoop dat hierdoor zijn naam nog eeuwen rond zou zingen.

"Wie herinnert zich over honderd jaar nog Fons Rademakers? Ik maak me totaal geen illusies. Eeuwige roem is maar een paar mensen voorbehouden: Rembrandt, Michelangelo, Shakespeare."

Geschokt

Actrice Willeke van Ammelrooy is geschrokken van het nieuws: "Ik ben toch wel geschokt door zijn dood. Hij was op een leeftijd dat je het kon verwachten, maar toch." Van Ammelrooy werkte met Rademakers aan de film Mira in 1971. Het was een eenmalige samenwerking die veel indruk maakte op de filmster.

Overlijden Fons Rademakers