DEN HAAG - Het aantal in beslag genomen pitbulls is de laatste drie jaar gestaag gestegen, blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw. Vorig jaar nam de politie 514 van dit soort honden in beslag, waarvan er 461 werden afgemaakt.

In 2005 kregen 348 van de 415 in beslag genomen honden een spuitje en in 2004 197 van de 218 pitbulls.

Uit deze cijfers mag niet zonder meer de conclusie worden getrokken dat pitbulls in Nederland steeds meer voorkomen, zei een woordvoerder van het ministerie donderdag. "Er komen meer meldingen binnen van het publiek en de politie is intensiever gaan handhaven", verklaarde de woordvoerder.

Verboden

Pitbulls zijn sinds 1993 in Nederland verboden. Dat verbod kwam er na een reeks incidenten. Pitbull is geen hondenras maar een type hond, met als kenmerken onder meer een brede kaak en een atletische bouw. De honden gelden als gevaarlijk.

Om te bepalen of een in beslag genomen hond een pitbull is, wordt door experts gekeken naar uiterlijke kenmerken. Gedragstesten, waar wel door hondenliefhebbers voor wordt gepleit, gelden als niet betrouwbaar omdat het gedrag van een pitbull onvoorspelbaar is gebleken.

Schoolkinderen

Deze week werd een aantal Haagse schoolkinderen gebeten door een pitbull. De slachtoffers liepen met hun klas op straat toen de hond op de kinderen afrende. De 19-jarige eigenaar kreeg een boete, de hond wordt afgemaakt.