DEN HAAG - CDA-leider Balkenende wordt geen minister onder een PvdA-premier. Als zijn partij op 22 januari niet de grootste wordt, maar wel in het kabinet komt, kiest Balkenende ervoor het CDA vanuit de Tweede Kamer te leiden. Dat zei hij woensdag op een campagnebijeenkomst in Deventer.

Hij gaf aan tevreden te zijn als het CDA de huidige 43 zetels behoudt. "Vasthouden van dat aantal is al goed. We hebben in mei vorig jaar een fantastische uitslag gehad.''

Balkenende en CDA-fractievoorzitter Verhagen riepen PvdA-leider Bos opnieuw op duidelijkheid te verschaffen over zijn kandidaat voor het premierschap. "We zijn in spanning,'' aldus Balkenende. "De PvdA koerst af op een blind-date,'' verwoordde Verhagen het ongenoegen.

Bos, die na de verkiezingen in de Tweede Kamer blijft, beantwoordde de premiersvraag opnieuw niet, maar de druk om dat te doen nam toe. Hij kondigde dinsdag nog aan bij een nek-aan-nek-race in de peilingen met een naam te komen, maar zag in een voor zijn partij gunstige NIPO-peiling woensdag geen aanleiding het stilzwijgen te verbreken.

In dat onderzoek staat de PvdA op 40 zetels, twee minder dan het CDA. Vorige week was het verschil in die peiling nog elf zetels in het voordeel van de christen-democraten. "We wachten de nieuwe peiling van vrijdag in ieder geval af,'' zei Bos.