BRUSSEL - Marc Dutroux heeft zijn advocaat Julien Pierre aan de kant gezet. België's beruchtste gevangene, die wordt verdacht van ontvoering en misbruik van zes meisjes en de moord op vier van hen, heeft de Brusselse strafpleiter Daniel Kahn als vervanger aangetrokken. Dit heeft justitie in Luik woensdag bekendgemaakt.

Pierre verdedigde Dutroux sinds diens arrestatie in augustus , als pro deo-advocaat. Sinds enige tijd deed Dutroux voor een deel van zijn zaak ook een beroep op Kahn. Eind vorige week kreeg Pierre te horen dat Dutroux zijn hele dossier had toevertrouwd aan de Brusselse advocaat.

Spaghetti

Pierre zat achter het zogenoemde spaghetti-arrest waardoor in het najaar van 1996 onderzoeksrechter Connerotte van de zaak-Dutroux werd gehaald. Connerotte was aanwezig bij een benefietfeest voor de slachtoffertjes van Dutroux. Daardoor zette hij volgens justitie zijn onpartijdigheid op het spel.

Wraking

Maar ook Kahn staat zijn mannetje. Hij wil wraking van huidig onderzoeksrechter Langlois en de voorzitter van de raadkamer van Neufchâteau. Zij zouden partijdig zijn. Daarmee probeert Kahn volgens waarnemers tijd te winnen voor zijn cliënt.

Het proces tegen hem zou dit jaar, in elk geval na de parlementsverkiezingen in mei, moeten beginnen. De raadkamer moest vrijdag beslissen wie naast Dutroux voor een juryrechtbank terecht moeten staan. Dat kan niet zolang het verzoekschrift van Kahn niet is afgehandeld. Die zaak dient volgende week woensdag.