IJMUIDEN - Het politiebureau aan het Tiberiusplein in IJmuiden is woensdagochtend ontruimd nadat twintig mensen onwel waren geworden door diphenylamine. Dat is een stof die onder meer in vloerbedekking en gordijnen voorkomt, zo heeft de Hulpverleningsdienst Kennemerland woensdagavond bekendgemaakt.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de oorzaak van de problemen onderzocht. Het staat volgens de onderzoekers voor 80 procent vast dat diphenylamine de boosdoener is. Helemaal zeker is dat niet, omdat de ruimte waar de stof zich zou hebben bevonden inmiddels is gelucht. Brandweer en politie onderzoeken hoe de stof in het politiebureau is terechtgekomen.

Braakverschijnselen

Twintig mensen moesten naar een ziekenhuis met braakverschijnselen, hoofdpijn en ademhalingsmoeilijkheden. Volgens een woordvoerster zijn alle slachtoffers inmiddels weer thuis en maken ze het naar omstandigheden goed. Het ging om politiemensen, brandweerlieden, bezoekers en een schoonmaker. De verschijnselen bij de slachtoffers komen overeen met de klachten die diphenylamine veroorzaakt.

Woensdagmiddag is er in Haarlem een crisisteam bij elkaar geweest, maar de leden van dat team zijn volgens de woordvoerster allemaal weer naar huis.