WASHINGTON - De twee belangrijkste kandidaten voor de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008, Hillary Clinton en Barack Obama, hebben ruzie gekregen.

Clinton eist dat haar tegenstrever afstand neemt van uitspraken van Hollywood-filmbons David Geffen, een vroegere Clinton-aanhanger die zich achter Obama heeft geschaard.

Geffen haalde op een geldinzamelingsactie voor Obama hard uit naar Hillary en haar man Bill, de vorige president. Hij noemde Hillary een overambitieus en 'polariserend' figuur die niet in staat is het land na president George Bush te verenigen. Geffen betitelde Bill als een 'roekeloze jongen' die zijn tegenstanders van een hoop munitie voorziet. Hij doelde kennelijk op de Lewinsky-affaire die Bill Clinton bijna het presidentschap kostte.

Negatief

Clinton hekelde woensdag via een woordvoerder de uitspraken en zei dat Obama zich schuldig maakt aan negatieve campagnevoering, iets dat hij had beloofd niet te doen. Obama zei via een zegsman dat hij niet van plan is zijn excuses aan te bieden voor de opmerkingen van iemand anders.

Geffen onderhield in het verleden warme betrekkingen met Bill Clinton en tastte later in de buidel om Hillary als senator in New York te krijgen en te houden. Hij is overgestapt naar het Obama-kamp omdat hij denkt dat de zwarte senator uit Illinois met zijn warmte en charisma de meeste kans heeft om de Republikeinen te verslaan bij de presidentsverkiezingen.