DEN HAAG - In de laatste week tot aan de verkiezingen van 22 januari lijkt het een nek-aan-nek-race te worden tussen CDA en PvdA. Uit de woensdag gepubliceerde Nipo-peiling blijkt dat, als er nu verkiezingen zouden zijn, het CDA 42 zetels zou halen en de PvdA . In de peiling van Maurice de Hond is de PvdA al een tijdje groter dan het CDA.

PvdA-leider Bos geeft zeker niet voor de nieuwe opiniepeiling van vrijdag de naam prijs van de premierskandidaat van zijn partij. Bos zei dat woensdagavond in Den Haag. "We wachten de nieuwe peiling van vrijdag in ieder geval af,'' zei Bos. Vrijdagavond maakt het tv-programma Nederland Kiest een nieuwe Interview-peiling naar het aantal verwachte Kamerzetels bekend.

Kleiner

Het CDA verliest deze week liefst 4 zetels ten opzichte van de Nipo-peiling van vorige week. Met 42 zetels zijn de christen-democraten sinds lange tijd 'virtueel' kleiner dan in de werkelijkheid (43). De PvdA wint er 5 ten opzichte van vorige week en 17 ten opzichte van de huidige 23 Kamerzetels.


Peiling van 15 januari in een grafiek. De blauwe kolom is het huidig aantal zetels in de Tweede Kamer, de rode kolom het aantal zetels van de peiling van een week geleden en de gele kolom is de huidige peiling. Bron: NIPO.

Een CDA/PvdA-samenwerking is de enig mogelijke tweepartijencoalitie volgens deze peiling. De huidige coalitie CDA/VVD/LPF staat op een nipte meerderheid van 76 zetels. Met D66 staan CDA en VVD ook op 76 zetels.

Verdeling

De Nipo-peiling, gehouden in opdracht van het tv-programma Twee Vandaag, voorspelt voor de VVD 28 zetels, vier meer dan nu in de Kamer. De SP van Jan Marijnissen kan rekenen op 16 zetels, een virtuele winst van 7 zetels. LPF, GroenLinks en D66 staan alledrie op 6 zetels. De ChristenUnie staat op 3, de SGP op 2 en Leefbaar Nederland op 1.

Niet gek

CDA-leider Balkenende lijkt niet onder de indruk van de mindere resultaten van zijn partij. Hij verzekert woensdagavond vast te zullen houden aan een coalitie met de VVD. "Ik laat mij niet gek maken en zal mijn strategie niet wijzigen,'' zo laat hij weten.

Van As

Video: Bekijk hier het commentaar van Kamerlid Van As (LPF) op de peiling