ROME - De Italiaanse premier Romano Prodi is woensdagavond afgetreden. Hij bood nadat zijn regeringscoalitie een stemming in de Senaat had verloren, zijn ontslag aan bij president Giorgio Napolitano.

Bekijk video

De Italiaanse deelname aan de NAVO-troepenmacht in Afghanistan vormde een fel omstreden onderdeel van het beleid waarover werd gestemd. President Napolitano heeft Prodi's ontslagaanvraag in overweging genomen, zo berichtte het Italiaanse persbureau ANSA.

Prodi leidde de centrumlinkse regering sinds mei vorig jaar. Het was de zestigste regering in Italië in zestig jaar tijd.

Meerderheid

Prodi's lijstverbinding L'Unione, waarvan de partijenbond L'Ulivo de belangrijkste groepering vormt, heeft nog steeds een meerderheid in het lagerhuis van het parlement. Maar de regering was in de Senaat zwak en eerder ook al aangewezen op de stemmen van ex-presidenten die voor het leven senator zijn.

Napolitano gaat donderdagmorgen gesprekken voeren met politici om te zien wat de mogelijkheden zijn. Belangrijke componenten van het centrumlinkse allegaartje waar de Italiaanse regering op steunt, hebben onmiddellijk laten weten dat ze door willen gaan met Prodi als premier.

Steun

Ook Prodi zelf wil zijn regering voortzetten. "Maar alleen als hij de gegarandeerde volledige steun heeft van alle partijen", aldus Prodi's woordvoerder. Dan zou het kabinet-Prodi III van de grond komen, want de Italiaanse en lange tijd Europese politicus heeft nu twee regeringen geleid.

De regering verloor in de Senaat een stemming over het buitenlandse beleid. De minister van Buitenlandse Zaken, Massimo D'Alema, had gedreigd met een crisis als de centrumlinkse coalitie de stemming zou verliezen.

Afghanistan

Een van de meest omstreden onderdelen in het beleid is de Italiaanse militaire deelname aan de stabilisatiemacht in Afghanistan, die door de NAVO wordt geleid. In de linkervleugel van Prodi's gevarieerde aanhang is er veel weerstand tegen de missie in Afghanistan. D'Alema heeft met verve geijverd voor de Italiaanse deelname.

Rechtse senatoren riepen onmiddellijk om het ontslag van de regering. Die moest de steun krijgen van 160 senatoren om haar beleid goedgekeurd te krijgen, maar kreeg de steun van 158, terwijl 136 senatoren tegenstemden.

Ook buiten het senaatsgebouw, het Palazzo Madama, riepen tegenstanders van de regering luid om het aftreden van Prodi omdat die de meerderheid om te regeren zou hebben verloren. In het lagerhuis wordt die momenteel echter niet bedreigd.

Ontslag Prodi