AMSTERDAM - De Italiaanse regering komt vanavond in een spoedzitting bijeen. Aanleiding voor het crisisberaad is de afwijzing van het buitenlandse beleid door de Italiaanse senaat. Dit meldt de NOS.

De senaat stemde woensdag met twee stemmen verschil tegen het buitenlandse beleid van de regering-Prodi. De regering had de steun van 160 senatoren nodig om haar buitenlandsbeleid goedgekeurd te krijgen, maar kreeg slechts de steun van 158 senatoren, terwijl er 136 tegen stemde.

De minsiter van Buitenlandse Zaken, D'Alema, had eerder al gedreigd met een crisis als de centrumlinkse coalitie van Romano Prodi de stemming zou verliezen. De minister zei dat de regering zou opstappen als de de motie er niet door heen kwam.

De rechtse oppositie wil D'Alema nu aan die belofte houden. Rechtse senatoren schreeuwden na de uitslag om het ontslag van de regering.

De senatoren wezen het buitenlands beleid van de regering af omdat zij het niet eens zijn met het voorstel om de 1900 Italiaanse troepen in Afghanistan daar langer te houden.