ALKMAAR - De rechtbank in Alkmaar heeft woensdag de Alkmaarders Niels K. (33) en Patrick W. (28) celstraffen tot 10 jaar opgelegd voor brandstichting en meerdere bomaanslagen in Alkmaar.

De twee zitten onder meer achter een aanslag op de woning van de moeder van RTL-verslaggever Frits Wester in Alkmaar op 18 februari 2005. Volgens justitie is het duo alleen of gezamenlijk bij tenminste zeventien incidenten betrokken geweest in de periode van mei 2002 tot en met augustus 2005.

Officier van justitie Cynthia de Jong had twee weken geleden tegen K. een celstraf van 12 jaar en tegen W. 10 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. Deskundigen stellen dat W. verminderd toerekeningsvatbaar is. Zijn vriend beschouwen ze als enigszins verminderd toerekeningsvatbaar.

Onrust

Volgens de officier van justitie was het leidend motief zoveel mogelijk onrust veroorzaken. Dat zou onder meer zijn gebleken uit de keuze van de objecten. W. had soms met en soms zonder K. onder meer explosieven geplaatst op een joodse broodjeswinkel, een Duits busje, een Turkse school en een Turkse supermarkt.

De twee hebben bekend, hoewel ze volgens De Jong niet over alles eerlijk zijn geweest. Zo zouden ze de rol van K. kleiner hebben gemaakt. Zij stelde dat de twee hadden afgesproken dat W. de schuld op zich zou nemen, omdat K. destijds een gezin had.

De advocaten van de verdachten vroegen zich tijdens de zitting af in hoeverre hun cliënten het veroorzaken van levensgevaar ten laste kon worden gelegd. Hiervoor is een bepaalde mate van voorzienbaarheid nodig. Die was er volgens hen niet, onder meer omdat de twee 's nachts te werk gingen.