AMSTERDAM - De Hells Angels in Amsterdam moeten voor 1 mei een 'aanzienlijk' stuk clubterrein teruggeven aan de gemeente. De oppervlakte die de motorclub in gebruik heeft is tien keer zo groot als het aantal vierkante meters waarvoor in het verleden een vergunning is afgegeven, meldt de gemeente.

Dit bleek vorig jaar bij controles in samenwerking met de Belastingdienst.

Daarnaast staat volgens de gemeente een aantal gebouwen illegaal op het terrein aan de H.J.E. Wenckebachweg en zijn vergunningen verlopen. "We hebben de club in december vorig jaar voor het eerst aangeschreven over de situatie", zegt een gemeentewoordvoerder. "Inmiddels zijn meerdere brieven heen en weer geschreven. De Angels maken bezwaar en beroepen zich op het feit dat ze al heel lang op het terrein huisvesten."

Regels

De gemeente zegt er niet op uit te zijn de Angels weg te krijgen, maar vindt wel dat de club zich aan de regels moet houden. "Ze hebben simpelweg te veel grond in gebruik", zegt de woordvoerder. "Maar zij zijn niet de enige die we op de vingers getikt hebben. Bij de controles vorig jaar bleken meerdere bedrijven in overtreding."

Verbod

Dinsdag eiste het Openbaar Ministerie (OM) in de rechtszaal in Amsterdam nog een verbod op de plaatselijke afdeling van de Hells Angels. De club zou met activiteiten de openbare orde aantasten. Het landelijk parket van het OM probeert alle zeven afdelingen van de Hells Angels in Nederland te verbieden. De Amsterdamse rechtbank doet hierover op 11 april uitspraak.