MADRID - De Spaanse maritieme autoriteiten ondernemen woensdag een nieuwe poging het in problemen geraakte Nederlandse vrachtschip Ostedijk te helpen.

Met water zal worden gepoogd de lading van 6000 ton gistende kunstmest aan boord van de Ostedijk af te koelen om te voorkomen dat giftige gassen vrijkomen.

Zondag werden vier bemanningsleden van het schip gehaald nadat ze hadden geklaagd over misselijkheid. De Ostedijk ligt 18 kilometer uit de kust van de noordwestelijke regio Galicië.

Het schip was onderweg van Porsgrunn in Noorwegen naar Valencia aan de Spaanse oostkust toen dampen van de gistende lading de machinekamer bereikten en de motoren moesten worden uitgezet.

Vreemd

De bulkcarrier Ostedijk is eigendom van Beheermaatschappij M.S. Fly B.V. uit Groningen en vaart sinds 25 januari van dit jaar onder de vlag van Antigua. Volgens de eigenaar zijn er met het circa 130 meter lange schip, dat nog geen jaar oud is, niet eerder problemen geweest. "We vinden dit heel vreemd", aldus een woordvoerder. "We onderzoeken ook hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Volgens de woordvoerder worden verschillende hulpscenario's bestudeerd. Een van de mogelijkheden is om de lading in volle zee over te laden. Ook zou het schip naar een haven kunnen worden gesleept. Hoe lang het nog zal duren kon hij niet zeggen.