DEN HAAG - Pieter van Geel (55) is de nieuwe fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. De fractie wees hem woensdag aan. Van Geel, vertrekkend staatssecretaris van Milieu, was de enige kandidaat.

Bekijk video

De Brabander Van Geel volgt Maxime Verhagen op die minister van Buitenlandse Zaken in het nieuwe kabinet wordt. Eigenlijk was Joop Wijn, nog even minister van Economische Zaken, de gedoodverfde nieuwe aanvoerder van de 41 leden tellende CDA-fractie. Maar hij wilde niet en houdt zelfs de politiek voor gezien.

Doorbraak

Het is min of meer een verlate doorbraak voor Van Geel. Hij was een gevierde gedeputeerde in zijn provincie Brabant tussen 1995 en 2002. Zijn naam zong toen al rond als mogelijk nieuwe CDA-partijleider en fractieleider in de Tweede Kamer. Jan Peter Balkenende, zittend en toekomstig premier, kreeg de voorkeur.

Na de verkiezingen van 2002, waarbij hij derde op de lijst stond, werd Van Geel 'maar' staatssecretaris van Milieu op het ministerie van VROM. Hij is de derde nieuwkomer als fractieleider bij de drie nieuwe coalitiepartijen, na Jacques Tichelaar (PvdA) en Arie Slob (ChristenUnie).