AMSTERDAM - Moet Amsterdam op zoek naar een nieuwe burgemeester, of niet? Die vraag houdt de Amsterdamse politici flink bezig. Burgemeester Cohen komt steeds vaker naar voren als kanshebber voor het premierschap als de PvdA tijdens de verkiezingen als grootste uit de bus komt. Cohen wil alleen nog niets kwijt over deze voorspellingen.

De burgemeester kreeg de kwestie woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering behoorlijk voor de kiezen. "Hebben we eind 2003 nog steeds een burgemeester die Cohen heet?", was de vraag van GroenLinks. Ook andere partijen vroegen duidelijkheid, maar werden niet veel wijzer van zijn antwoord.

Cohen zei de berichten in de media "interessant" te vinden. "Maar ik ben nu met buitengewoon veel plezier burgemeester van Amsterdam en iets anders is op dit moment niet aan de orde", zei hij. En of hij eind dit jaar nog burgervader is, kan je volgens hem sowieso niet zeggen. "Er rijden hier veel trams. Je zal er maar onder komen en dan hebben jullie ook geen burgemeester meer."

Cohen is sinds twee jaar burgemeester van de hoofdstad. Voor die tijd zat hij in Den Haag als staatssecretaris van Justitie. Hij verliet die functie voortijdig om voormalig burgemeester Patijn op te volgen.

Cohen's vrouw

Bij de beslissing de overstap naar de hoofdstad te maken, speelde Cohen's vrouw een belangrijke rol. Zij lijdt aan Multiple Sclerose. Ze kon nu naar Amsterdam komen, zodat hij niet meer in de weekeinden naar Maastricht hoefde af te reizen om bij haar man te zijn.

De burgemeester zei bij zijn benoeming dat hij sowieso langer dan twee jaar, de tijd dat hij staatssecretaris was, burgemeester wilde blijven. "Ik heb 'ja' gezegd voor een termijn van tenminste zes jaar", verklaarde hij destijds.