DEN HAAG - Het ministerie van VROM had niet mogen instemmen met de uitvoer van het asbestschip Otapan naar Turkije. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Verantwoordelijk staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) gaf al aan dat er dingen fout zijn gegaan rond de exportvergunning van de Otapan. Volgens de Raad van State had hij bezwaar moeten maken tegen de kennisgeving waarop werd aangegeven dat het asbest in Turkije uit het schip zou worden gehaald.

De Raad van State heeft dat woensdag alsnog gedaan en daarmee een streep gehaald door het eerdere besluit van Van Geel.

De Otapan zou in Turkije worden gesloopt, maar keerde terug naar Nederland omdat Turkije het weigerde toe te laten. In de Otapan zat veel meer asbest (77 ton) dan in de papieren stond (duizend kilo).

De Otapan ligt nu in Amsterdam en gaat vrijdag naar Rotterdam waar het asbest uit het schip wordt gehaald.

Greenpeace

Milieuorganisatie Greenpeace heeft Van Geel van meet af aan verweten dat hij bewust een foute exportvergunning heeft verleend. Van Geel heeft altijd tegengesproken dat dit bewust is gebeurd.

"We zijn tevreden met dit signaal van de Raad van State. Nederland mag haar milieuproblemen niet exporteren, nu niet en niet in de toekomst. Laten we hopen dat de nieuwe regering daar lering uit trekt", aldus Liesbeth van Tongeren, directeur Greenpeace Nederland.

Volgens Greenpeace is VROM met de uitspraak op de vingers getikt en toont de uitspraak aan dat de aanpak van de milieuorganisatie zinvol was.