AMSTERDAM - De familie van wijlen Willem Endstra neemt geen genoegen met het besluit van Bram Moszkowicz de verdediging van vermeend topcrimineel Willem Holleeder neer te leggen. Ze zetten de klachtprocedure tegen de advocaat door omdat zij twijfelen of hij zich daadwerkelijk terugtrekt, schrijft de Volkskrant woensdag.

Advocaat van de familie Endstra, Hans Koets, stelt dat Moszkowicz heeft gezegd dat hij Kuijpers (de nieuwe advocaat van Holleeder, red) 'daar waar nodig' zal blijven adviseren. "We willen niet dat de verdediging van Holleeder toch geregisseerd wordt vanuit kantoor Moszkowicz, met Kuijpers als spreekbuis." Koets zegt dat het ook te doen is om een beoordelingen van het gedrag van Moszkowicz.

Terugtrekken

Volgens Kuijpers zal Moszkowicz zich volledig terugtrekken uit de zaak nadat hij hem heeft bijgepraat. De familie Endstra meent dat Moszkowicz zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling door Holleeder te verdedigen. Moszkowicz was eerder advocaat van de geliquideerde Willem Endstra. Holleeder wordt ervan verdacht Endstra te hebben afgeperst.

Moszkowicz legde maandag de verdediging van Holleeder neer. Volgens de advocaat is de verdediging hem onmogelijk gemaakt.

Worst

Moszkowicz zei er dinsdag in het tv-programma Pauw en Witteman geen spijt van te hebben dat hij de eed heeft gebroken waarin hij als advocaat onder meer heeft gezworen om respect te hebben voor de rechterlijke macht. Een dag na de geëmotioneerde voordracht tijdens zijn persconferentie zei hij dat "het hem worst is" dat hij deze belofte heeft gebroken.