LONDEN - Vier bemanningsleden van het onder Nederlandse vlag varende vrachtschip Est zijn woensdag van boord gehaald nadat een van hun collega's had geprobeerd hen te gijzelen. De kustvaarder lag een mijl buiten de kust voor anker in de riviermonding Moray Firth in het noorden van Schotland.

Alleen de aanvaller is nog aan boord van het schip. Volgens de politie is het een man uit Oekraïne, die een 'geagiteerde indruk' maakt. Een politieboot met een Oekraïense tolk aan boord heeft aan de Est vastgemaakt. Verder zijn er schepen van de kustwacht en de reddingsdienst en een helikopter van de luchtmacht in de buurt.

Volgens de kustwacht had een van de bemanningsleden, gewapend met een mes, rond half negen 's ochtends de controle over het schip in handen genomen en bedreigde hij zijn collega's. Hij had via een alarmlijn een boodschap naar de kustwacht gestuurd waarin hij meldde dat hij de andere bemanningsleden in gijzeling hield. Een woordvoerder van de kustmacht vertelde aan de BBC dat de gijzelhouder beschuldigingen had geuit aan het adres van zijn collega's.

De Est had volgens de Britse autoriteiten een bemanning van vijf leden, waaronder zeker een Nederlander. De Nederlandse kustwacht in Den Helder weet van de zaak af. Volgens een woordvoerder is de aanvaller "doorgedraaid". Hij heeft brandblussers leeggespoten en noodsignalen uitgestuurd. De overige bemanningsleden zijn volgens de Nederlandse kustwacht met een reddingsboot van boord gehaald. De politie in Den Helder is ook van de situatie op de hoogte gebracht.