AMSTERDAM - Bram Moszkowicz heeft er geen spijt van dat hij de eed heeft gebroken waarin hij als advocaat onder meer heeft gezworen om respect te hebben voor de rechterlijke macht.

Hij zei dat dinsdag in het tv-programma Pauw en Witteman. Een dag na de geëmotioneerde voordracht tijdens zijn persconferentie zei hij dat "het hem worst is" dat hij deze belofte heeft gebroken.

Vonnis

De advocaat, die woensdag officieel de verdediging van Willem Holleeder overdraagt aan Jan-Hein Kuijpers, meent dat dit gerechtvaardigd was omdat de rechter een "stupide" vonnis heeft uitgesproken in het kort geding dat Moszkowicz tegen Quote-hoofdredacteur Jort Kelder had aangespannen.

Moszkowicz deed dat omdat Kelder hem beschuldigde van het plegen van misdrijven en hem maffiamaatje had genoemd. "Ik kon niet anders dan daarop reageren." De raadsman had er rekening mee gehouden dat hij het kort geding kon verliezen, "maar niet dat ik het op deze manier zou verliezen".

Vogelvrij

De kortgedingrechter heeft hem vogelvrij verklaard, vindt Moszkowic, door toe te staan dat Kelder hem een maffiamaatje noemde. Dat impliceert immers dat zijn cliënt Holleeder een maffioso is. "En de heer Holleeder is nog niet veroordeeld."

Moszkowicz vindt dat hij door dat vonnis de belangen van Holleeder niet meer optimaal kan verdedigen. Verder benadrukte de advocaat nog eens dat hij het er met de deken van de Orde van Advocaten over heeft gehad of hij de zaak-Holleeder wel moest aannemen.

Afpersing

Dat was begin 2006 zei hij, omstreeks het moment dat Holleeder werd aangehouden op verdenking van onder meer afpersing. Een van de afgepersten zou Willem Endstra zijn, de in 2004 vermoorde voormalig cliënt van Moszkowicz.

Moszkowicz ging ook nog in op het afscheid dat hij dinsdag van Holleeder nam, in de gevangenis in Vught. Het was vooral voor zijn cliënt een emotionele aangelegenheid, vertelde hij. "Omdat hij de laatste strohalm die hij dacht te hebben, zag weggaan", aldus Moszkowicz.