LONDEN/WASHINGTON - De Britse premier Tony Blair gaat het aantal troepen in Irak drastisch terugbrengen. Duizenden militairen kunnen dit jaar naar huis, meldden Britse media dinsdagavond op basis van anonieme bronnen rond Blair.

Bekijk video

Over de precieze aantallen deden verschillende versies de ronde. Afhankelijk van de veiligheidssituatie wordt het aantal militairen teruggebracht van 7000 nu tot 4000 aan het begin van de zomer, aldus de interneteditie van The Daily Telegraph.

The Sun stelde dat dit aantal pas op zijn vroegst met Kerst thuis zou zijn. Ook zou Blair er naar streven dat eind 2008 de laatste Brit Irak verlaat.

Operatie

De troepenreductie is het gevolg van een succesvolle operatie waarbij de Britse militairen in de zuidelijke stad Basra de verantwoordelijkheid over de veiligheid grotendeels overdroegen aan de Iraakse autoriteiten. De bekendmaking volgt nog deze week, mogelijk woensdag al tijdens het wekelijkse vragenuurtje in het parlement, aldus de media.

Een woordvoerder van het Witte Huis bevestigde dat Blair president Bush op de hoogte heeft gesteld van het voornemen. Die legde de maatregel uit als een "succes", een teken dat de situatie in Irak steeds verder stabiliseert.

Optreden

Duizenden Britse militairen moesten de afgelopen jaren optreden tegen politie-eenheden, lokale milities en terroristen. Op de permanente basis op de luchthaven van de stad blijven echter nog enkele duizenden militairen om het Iraakse leger te steunen.

Het nieuws komt op het moment dat de Amerikanen juist 21.000 extra troepen naar de hoofdstad Bagdad sturen, waar een burgeroorlog woedt tussen soennitische en sjiitische moslims. De Britten opereren echter in het relatief rustige zuiden. Zij verloren er sinds de invasie in 2003 ruim 130 militairen. In dezelfde periode kwamen elders in Irak ruim 3000 Amerikanen om het leven.