ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het lichaam van een agente op de dag van haar crematie in beslag genomen omdat het twijfelde over de doodsoorzaak van de vrouw. Een woordvoerder van justitie liet dinsdag weten dat tot maandag, de dag van de crematie, geen aanleiding was geweest om haar lichaam op te vragen.

"Pas op het laatste moment zijn de twijfels gerezen waardoor sectie noodzakelijk is", aldus de woordvoerder. Het lichaam is na de dienst voorafgaande aan de crematie meegenomen. Volgens justitie is de familie van tevoren ingelicht. Het OM doet geen mededelingen over de oorzaak van de twijfels.

Hoofdagente

De 34-jarige vrouw was hoofdagente in het district Waterweg-Noord (Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland) van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond. Zij overleed vorige week.

De familie van de vrouw had vrijdag tevergeefs in een kort geding de crematie van de agente aangevochten. Haar familie twijfelde over haar wilsverklaring gecremeerd te willen worden. De Rotterdamse uitvaartonderneming zou haar een niet rechtsgeldige wilsverklaring hebben laten optekenen.

Volgens haar familie zou de agente vanuit haar islamitische geloofsovertuiging zoals gebruikelijk bij moslims begraven willen worden. "De familie is hier stellig van overtuigd", aldus Frank van Ardenne, de advocaat van de familie.

Schouwarts

Namens de familie heeft de advocaat maandag bij het OM het verzoek ingediend nadere sectie op het lichaam te verrichten en de crematie niet te laten doorgaan. Een schouwarts had na de dood van de agente vorige week gesteld dat zij was overleden aan een hersenbloeding. De advocaat kan niet met zekerheid zeggen of het verzoek van de familie te maken heeft met de twijfels van het OM over de doodsoorzaak.

De advocaat heeft dinsdag ook namens de familie aangifte gedaan van valsheid in geschrifte omdat zij de rechtsgeldigheid van de wilsverklaring betwijfelen.