RIYAD - Saudi-Arabië heeft de lichamen van vier onthoofde Srilankanen publiekelijk tentoongesteld. De lichamen werden na de executie op een plein in druk deel van de hoofdstad Riyad vastgebonden aan houten balken. De 'kruisiging' was volgens lokale media bedoeld om een golf van criminaliteit door buitenlanders tegen te gaan.

De vier bendeleden hadden niemand vermoord. Vanwege de georganiseerde aard van hun gewelddadige acties kregen zij desondanks de doodstraf opgelegd.

De Srilankaanse ambassade reageerde dinsdag "geschokt" op het bericht. "Zoiets hadden we nooit verwacht. We hadden juist om genade gevraagd", aldus een woordvoerder.

Beulen

Mensenrechtengroeperingen beschuldigen het koninkrijk van draconische en soms willekeurige strafmaatregelen. Beulen hakken met een zwaard in het openbaar onder meer veroordeelde moordenaars, verkrachters en drugssmokkelaar het hoofd af. De woestijnstaat, de plaats van de belangrijkste heiligdommen van de islam, stelt evenwel dat het zich precies houdt aan islamitische wetgeving.

Bijna een derde van de 24 miljoen inwoners van Saudi-Arabië zijn buitenlanders, vooral laagbetaalde arbeiders uit Azië. Ook blijven pelgrims naar Mekka hangen in het land, dat door de hoge olieprijzen een bloeiende economie heeft.