WARSCHAU - Ruslands protesten tegen het Amerikaanse raketschild in Europa maken volgens de Poolse premier Jaroslaw Kaczynski deel uit van een Russische poging om de macht te herwinnen over zijn land. Een Russische generaal waarschuwde Polen en Tsjechië maandag dat zij mogelijk het doelwit worden van een Russische raketaanval, als zij toestaan dat het raketschild op hun grondgebied wordt gerealiseerd.

Kaczynski benadrukte dinsdag dat het raketschild geen bedreiging vormt voor Rusland, maar dat het lastiger zal worden voor dat land om Polen binnen zijn invloedssfeer te krijgen als de raketten eenmaal zijn geplaatst. De Poolse premier kwam maandag met zijn Tsjechische ambtgenoot Mirek Topolanek overeen de voorwaarden te gaan bespreken waaronder de plaatsing van tien Amerikaanse onderscheppingsraketten in Polen en een radarinstallatie in Tsjechië kan plaatsvinden.

Later dinsdag liet de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov weten dat Rusland weliswaar zal optreden tegen de plaatsing van de raketten, maar zich niet zal laten verleiden tot een nieuwe wapenwedloop. Volgens Amerikaanse bronnen is het raketschild niet tegen Rusland gericht, maar in het leven geroepen om een raketaanval vanuit het Midden-Oosten, en in het bijzonder vanuit Iran, te kunnen afweren.

Poetin

De Russische president Vladimir Poetin liet zich eerder deze maand ontvallen dat hij de Amerikaanse motieven voor het schild wantrouwt. Hij beloofde tegenmaatregelen te treffen. Rusland is overigens gemakkelijk in staat het raketschild te omzeilen, namelijk door meer dan tien raketten tegelijkertijd af te vuren.