LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft dinsdag de 34-jarige Ricardo B. veroordeeld tot twee jaar cel voor het veroorzaken van zeker veertig botbreuken bij zijn zoontje.

Sinds de geboorte op 16 februari 2005 tot en met 19 mei van dat jaar zou B. zijn kind dusdanig hard vast hebben gepakt, dat het tientallen botbreuken opliep.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden acht maanden cel en tbs met dwangverpleging geëist. "Ik ben niet ontevreden", aldus advocaat Henk de Jong. "Zowel het Openbaar Ministerie als ik hebben een beetje gelijk gekregen."

Omstandigheden

De rechtbank heeft geen tbs met dwangverpleging opgelegd omdat de mishandeling onder unieke omstandigheden plaatsvond. B. heeft geen strafblad waar vergelijkbare mishandelingen op staan. De twee kinderen van zijn vriendin heeft hij wel normaal opgevoed.

Hij zou echter bij de onverwachte geboorte van zijn zoontje "als vader overvraagd zijn", aldus de rechtbank. De kans dat mishandeling op deze manier weer door B. wordt gepleegd acht de rechtbank daarom klein.

Mishandeling

Desondanks oordeelde de rechtbank keihard. "Het is haast niet voor te stellen dat verdachte dit geheel weerloze en hulpeloze kind zodanig heeft mishandeld, dat het op verschillende momenten meer dan veertig botbreuken heeft opgelopen", aldus de rechtbank.

Advocaat De Jong gaat naar eigen zeggen waarschijnlijk niet in hoger beroep. Over een eventueel beroep van het OM is nog niets bekend.