DEN HAAG - Er zijn geen beletselen voor CDA'er Jan Kees de Jager om staatssecretaris van Financiën te worden. Formateur Jan Peter Balkenende heeft dat dinsdag geconstateerd in een gesprek met hem, aldus De Jager na afloop.

De Jager kwam afgelopen dagen in opspraak door publicaties over zijn verleden als ondernemer. Een bedrijf waarvan hij de aandelen bezit, had de pensioenpremies te laat afgedragen. En een internetbedrijf waar hij volgens de gratis krant De Pers in de directie zat, ging enkele jaren terug failliet.

Leverancier

De Jager ontkende na zijn gesprek met Balkenende dat hij directielid van het failliete internetbedrijf is geweest. Hij was alleen leverancier van de software. "Ik stond niet op de loonlijst, ik was geen bestuurder."

De kwestie over de te laat afgedragen pensioenpremies noemde De Jager "heel erg vervelend". Maar hij wees erop dat hij geen werkgever was bij het betreffende bedrijf en dus niet verantwoordelijk voor het afdragen van de pensioenpremies.

Ondernemer

Volgens De Jager zijn zijn zakelijke activiteiten de afgelopen dagen uitgebreid onderzocht door het Bureau Kabinetsformatie. "Als je vijftien jaar ondernemer bent geweest, valt er veel te onderzoeken." Er is echter niets gevonden dat zijn benoeming tot staatssecretaris in weg zou kunnen staan.

De Jager, eigenaar van het ict-bedrijf ISM, heeft zijn zakelijke belangen inmiddels ondergebracht bij een stichting, waarover hij geen zeggenschap heeft. Dat is de gebruikelijke gang van zaken bij nieuwe bewindslieden.

Glazen huis

De Jager beseft dat hij als staatssecretaris "in een glazen huis" zit, maar hij heeft niet het gevoel dat zijn verleden als ondernemer hem zal blijven achtervolgen. "Ik hoop dat ik op mijn daden word beoordeeld. Ik begin met veel enthousiasme aan mijn nieuwe functie."

De Jager heeft maandag een kennismakingsgesprek gehad met PvdA-leider Wouter Bos, de nieuwe minister van Financiën, en de ambtelijke top van het departement. Dat verliep volgens hem "uitermate plezierig".