TAIPEI - Kandidaten voor de verkiezingen zaterdag in Taiwan halen in de laatste fase van hun campagne alles uit de kast. Sommigen nemen hun voltallige familie mee naar verkiezingsbijeenkomsten en laten opa en oma huilend op de knieën smeken om stemmen, de ander begint nog snel even een hongerstaking.

Het volk gaat parlementsleden, stadsburgemeesters en regionale burgemeesters kiezen. De ene kandidaat gaat opzichtig gekleed in een kogelvrij vest de straten op en claimt politieke vervolging in de hoop op sympathie-stemmen, een ander voert campagne vanachter de tralies waar hij zit op verdenking van corruptie.

Ook de regering komt op het laatste moment met een tactische zet. Het kabinet nam een maatregel aan die veel ondernemers tevreden stemt: 122 producten, waaronder notebook computers, mogen in China worden geproduceerd door Taiwanese bedrijven.

Geen meerderheid

Het worden spannende verkiezingen, waarbij vrijwel vaststaat dat geen enkele partij een absolute meerderheid in het parlement krijgt.

De ooit zo machtige Nationalistische Partij zal nog verder tuimelen. Aan hun 55-jarige dominantie kwam pas met de presidentsverkiezingen - en de komst van Chen - vorig jaar een einde. De partij is zeer rijk, de tegoeden worden geschat op zeker 5 miljard gulden.

China, dat Taiwan beschouwt als een afvallige provincie die dus gewoon bij China hoort, ziet de verkiezingen redelijk ontspannen tegemoet. President Chen heeft nog steeds het beginsel van "één China" niet onderschreven. De Nationalistische Partij sluit echter een reünie met China 'ooit' niet uit. China steunt dus de nationalisten, keert Chen de rug toe.