DEN HAAG - De Nederlandse militairen in Uruzgan hebben sinds kort de beschikking over een nieuwe, automatische granaatwerper (AGW). Het wapen dat er uit ziet als een mitrailleur, is geschikt voor bediening vanaf de grond, maar kan ook op open jeeps worden geplaatst.

Een woordvoerder van Defensie heeft dinsdag een bericht hierover in de Volkskrant bevestigd.

Defensie heeft speciaal voor de missie in Uruzgan achttien exemplaren aangeschaft bij de firma Heckler & Koch. Vijftien exemplaren zijn op dit moment in Afghanistan, de overige drie worden gebruikt voor oefeningen in Nederland. Daarbovenop zijn er nog drie andere besteld.

Verwondingen

De nieuwe AGW kan 350 schoten per minuut lossen. De granaten die ermee worden afgeschoten hebben binnen een straal van zes meter een dodelijke werking; binnen 25 meter veroorzaken ze verwondingen. De tegendruk die ontstaat bij het afvuren van een granaat, wordt gebruikt om het wapen opnieuw te spannen.

In de toekomst is het mogelijk om de AGW van een warmtebeelduitrusting met een laserafstandsmeter te voorzien.

Leverancier

Nederland is niet het enige land dat in Afghanistan rondrijdt met automatische granaatwerpers. Ook de Britten en de Amerikanen beschikken er over. Die van de Amerikanen komt van een andere leverancier.

Nederland zet het wapen vooralsnog alleen in Uruzgan en omgeving in en zal pas later kijken of het in de standaardbewapening moet worden opgenomen. In totaal (wapens en munitie) heeft Defensie er 2 miljoen euro ingestoken.