BAGDAD - Een aanslag met een tankauto vol chloorgas heeft dinsdag in de Iraakse plaats Taji zeker zes levens geëist. Meer dan 140 mensen raakten gewond door het ontsnappende gas.

Bekijk video

Onder de gewonden zijn veel vrouwen en kinderen. De explosie had plaats bij een restaurant aan de hoofdweg tussen Bagdad en het noorden van het land.

Veiligheidsdiensten beschikken over berichten dat er nog vier van dergelijke vrachtwagens in de buurt van de stad Ramadi zijn. Ze zouden zijn gekaapt door buitenlandse zelfmoordterroristen. Andere aanslagen van dit soort werden evenwel dinsdag niet gemeld

Veiligheid

In het zuiden van Bagdad kwamen nog eens tien burgers om toen twee autobommen ontploften. Er vielen zeker zestien gewonden. Nog eens zeven anderen stierven door een aanslag op een groep mensen bij een begrafenis. In de hoofdstad is een grote operatie aan de gang om de veiligheid te verbeteren. De VS sturen hiervoor bijna twintigduizend extra militairen.

Ook werden in Bagdad twintig ongeïdentificeerde lichamen gevonden. De kans is groot dat het slachtoffers zijn van het sektarische geweld. Sinds de veiligheidsoperatie een week geleden begon is het aantal lijken dat gevonden wordt drastisch afgenomen.

Voorheen werden dagelijks veertig tot vijftig lijken aangetroffen, maar sinds het begin van de operatie daalde dat cijfer tot gemiddeld vijf.