DALLAS - In de Verenigde Staten is een onbekend filmpje opgedoken waarin president John F. Kennedy is te zien vlak voordat hij wordt vermoord. De beelden zijn sinds maandagavond te zien op de website van het Sixth Floor Museum in Dallas, het museum dat het leven en de dood van Kennedy op 22 november 1963 in de stad documenteert.

Bekijk video

De geluidloze amateurfilm toont een kort maar duidelijk beeld van de presidentiële limousine met Kennedy en zijn vrouw Jacqueline, ongeveer 90 seconden voordat hij dodelijk wordt getroffen door twee geweerkogels. Vooral de first lady komt goed in beeld. De aanslag zelf is niet te zien in het 40 seconden durende filmpje.

Dealey Plaza

De laatste beelden zijn een dag later gemaakt en tonen het gebouw aan Dealey Plaza van waaruit - volgens de officiële lezing - Lee Harvey Oswald de fatale schoten op Kennedy zou hebben gelost. Op de bewuste verdieping is het Sixth Floor Museum gevestigd.

De man die de beelden heeft geschoten, vanuit de mensenmenigte die de Kennedy's toezwaaide, is de inmiddels 82-jarige George Jefferies. Hij sprak er onlangs over met zijn schoonzoon en daarna werd contact met het museum gelegd.