TEHERAN - De ingebruikneming van de eerste kerncentrale van Iran loopt vermoedelijk opnieuw vertraging op. Een woordvoerster van het Russische bouwbedrijf zei maandag dat de werkzaamheden waarschijnlijk oponthoud zullen oplopen omdat Iran achterloopt met de betalingen.

De eerste nucleaire centrale van de islamitische republiek is vrijwel gereed in de zuidelijke plaats Bushehr aan de Perzische Golf.

Vertraagd

Iran is precies op tijd met zijn betalingen, zo wierp onderdirecteur Mohammed Saeedi van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie maandag in Teheran tegen. Alles is op tijd en volgens afspraak betaald, zei hij in een reactie. Rusland bouwt sinds begin jaren negentig aan de centrale.

Oorspronkelijk zou het 800 miljoen dollar kostend project al enkele jaren geleden moeten zijn afgerond, maar de Russen hebben het politiek gevoelige werk verscheidene keren vertraagd onder het mom van technische problemen.

Kernwapen

De bouw ligt vooral gevoelig bij de Amerikaanse regering. Washington verdenkt het regime in Teheran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken. Iran en Rusland zeggen dat de kerncentrale van Bushehr uitsluitend bedoeld is om elektriciteit te produceren.

Moskou zou in maart beginnen met de levering van nucleaire brandstof. De centrale zou dan in september worden opgestart. Het is onduidelijk hoe groot de vertraging dit keer wordt.

Uranium

De islamitische staat is volgens de "nucleaire waakhond" van de Verenigde Naties, IAEA, mogelijk al binnen zes maanden in staat om grootschalig uranium te verrijken, nodig als brandstof voor kerncentrales.

IAEA-baas Mohammed ElBaradei zegt dat in de dinsdag te verschijnen editie van The Financial Times. Iran verrijkt ondanks internationale druk al enige tijd uranium.

Ultimatum

De Veiligheidsraad heeft Iran gevraagd uiterlijk woensdag te stoppen met de verrijking, maar Teheran heeft al duidelijk gemaakt dat niet te zullen doen.

ElBaradei tekent in het interview wel aan dat volgens Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten Iran nog wel vijf tot tien jaar verwijderd is van het daadwerkelijk kunnen samenstellen van een atoombom.