NEW DELHI - De Indiase politie is maandag een grote klopjacht begonnen op de daders van een bloedige aanslag op een trein. Dat berichtten Indiase media.

Zeker 67 mensen werden gedood door de bomexplosies en de daarop volgende grote brand in twee wagons van een trein die op weg was van India naar Pakistan.

vredesproces

Beide kernmachten hebben de aanslag 100 kilometer van New Delhi veroordeeld als een poging het Zuid-Aziatische vredesproces te verstoren. De politie pakte maandagmiddag een verdachte op. Het gaat om een passagier van de trein, aldus The Times of India.

Explosieven

Al snel na de nachtelijke ontploffingen in de Samjhauta Express, de enige treinverbinding tussen de aartsvijanden India en Pakistan, wees alles op bomaanslagen. In andere coupés zijn koffers gevonden met zelfgemaakte explosieven, die waarschijnlijk ook hadden moeten afgaan.

Kerosine

De bommen waren niet krachtig, maar zo geplaatst dat flessen kerosine ontbrandden, waardoor een enorme vuurzee ontstond. Een methode die terroristen in India nog niet eerder hadden gebruikt, aldus de politie.

De twee getroffen wagons van de trein, onderweg van New Delhi naar de Pakistaanse stad Lahore, brandden volledig uit. De meeste van de ongeveer 600 passagiers sliepen op het moment van de ontploffingen.

Tralies

De meeste doden waren Pakistanen. Ook enkele Indiase militairen die de trein bewaakten kwamen om. Er waren enkele tientallen gewonden. De passagiers konden na het uitbreken van de brand niet wegkomen. De deuren van de trein gingen niet open en er zaten tralies voor de ramen.

Relaties

De treinverbinding tussen India en Pakistan blijft volgens Pakistan ondanks het geweld gewoon operationeel. "Dit soort incidenten kunnen de goede en positieve relaties tussen India en Pakistan niet tegenhouden", aldus de Pakistaanse minister voor Spoorwegen, Sheikh Rashid Ahmed.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. De meeste aanslagen in India van de laatste jaren zijn toegeschreven aan moslimmilitanten die strijden voor een onafhankelijk Kashmir.

China

Sinds Pakistan in 1947 onafhankelijk werd, raakte het drie keer in een oorlog met India verwikkeld. In twee daarvan was de zeggenschap over Kashmir de inzet. Kashmir is verdeeld in een regio die door India wordt bestuurd. Het andere deel staat onder Pakistaans toezicht. Een relatief klein deel is in handen van China, eveneens een kernmacht.