DEN HAAG - Geert Wilders heeft besloten niet mee te gaan met een bezoek dat de Tweede Kamer brengt aan Pakistan en Afghanistan.

De fractieleider van de Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft dat maandag besloten na dreigende woorden vanuit Pakistan. Daar heeft onder andere een parlementslid laten weten dat Wilders niet welkom is.

Radicaal

Aanleiding voor de harde taal uit Pakistan is een interview van Wilders vorige week waarin hij zei dat moslims die in Nederland willen blijven, de helft van de bladzijden uit de Koran moeten weggooien. Volgens hem was de profeet Mohammed een radicaal.

Zin

"Voor mij heeft die reis geen zin meer", aldus Wilders, die in de Tweede Kamer het woord voert over buitenlandse zaken. De vaste Kamercommissie brengt binnenkort een bezoek aan Pakistan en Afghanistan.

"Dat zou voor mij en voor de andere Kamerleden een vervelende reis worden, met demonstraties en een kordon van veiligheidsmensen om ons heen."

Hypotheek

Voorzitter Hans van Baalen (VVD) van de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken betreurt het dat Wilders niet mee gaat. "We hadden hem er graag bij gehad." Volgens hem heeft elke fractie en elke parlementariër het recht om landen te bezoeken.

"Dat dit niet kan in verband met de veiligheidssituatie, is een zware hypotheek op de parlementaire democratie", aldus Van Baalen. Wilders heeft geen ander fractielid voorgedragen om de reis te maken.