AMSTERDAM - Jort Kelder is erg geschrokken van de persoonlijke aanval van advocaat Bram Moszkowicz op zijn persoon. "Ik begrijp dat hij gelooft in een complot van justitie, de erven Endstra en mij, maar daar is in geen enkel opzicht sprake van", reageerde Kelder maandag. De NVJ ziet de aantijgingen van de strafpleiter niet als een serieuze aanval.

Kelder heeft de persconferentie maandag bekeken."Ik verbaas me over zijn onzakelijke benadering, want ik heb niets anders gedaan dan mijn rol als journalist vertolken". Hij zegt wel ooit contact te hebben gehad met de erven Endstra, maar dat was over iets heel anders "en niet over een aanval op Moszkowicz".

De hoofdredacteur van Quote zegt in een reactie niets anders te hebben gedaan een principieel debat te willen starten. "Ik ben en blijf van mening dat Holleeder en de andere verdachten de beste verdediging verdienen. Voor het overige zal ik me tot het proces terughoudend opstellen in de zaak."

NVJ

"Een kat in het nauw die afgeeft op de media." Zo noemde Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) maandag advocaat Bram Moszkowicz. De strafpleiter maakte kort daarvoor op een persconferentie bekend dat hij terugtreedt als advocaat van Willem Holleeder. In zijn toespraak viel hij onder meer de media aan.

Moszkowicz beschuldigde sommige journalisten ervan onwaarheden op te schrijven. Enkele media zouden onjuiste berichten klakkeloos overnemen. NVJ-secretaris Bruning vindt de uitspraken "betreurenswaardig". "Ik zie dit niet als serieuze aanval. Hij zet zichzelf te kijk."

Mans genoeg

"Het is in Nederland uitstekend geregeld", vervolgt Bruning. "Als er onwaarheden worden gepubliceerd, kan een medium juridisch worden aangepakt. Moszkowicz is mans genoeg om dat te doen." Dat de advocaat geen gebruik van dit recht heeft gemaakt, bewijst volgens Bruning dat er geen onwaarheden zijn afgedrukt.

De NVJ-secretaris heeft het gevoel dat Moszkowicz gefrustreerd is door het verloren kort geding dat hij had aangespannen tegen Quote-hoofdredacteur Jort Kelder. Een zaak die volgens Bruning juist aangeeft dat er aan "behoorlijke verslaglegging" wordt gedaan. De Amsterdamse rechtbank bepaalde vorige week dat de advocaat door Kelder mag worden uitgemaakt voor 'maffiamaatje' dat met zwart geld wordt betaald.