AMSTERDAM - Bram Moszkowicz stopt met de verdediging van topcrimineel Holleeder. Dit maakte de advocaat maandagmiddag bekend in een persconferentie. Hij stopt 'omdat het niet langer in het belang van Holleeder is om door te gaan'. Moszkowicz is 20 jaar de advocaat geweest van Holleeder. Advocaat Jan Hein Kuijpers volgt Moszkowicz woensdag op.

Bekijk video

De advocaat, die zich deze week terugtrekt als advocaat van de topcrimineel, is 'kotsziek' van de hele situatie. Moszkowicz schetste voorafgaand aan de mededeling zijn beeld over wat er de afgelopen maanden is gebeurd rondom zijn persoon. Hij zei nog wel de kracht en het vermogen te hebben de zaak aan te houden.

De Telegraaf kwam zaterdag al met een bericht dat de strafpleiter de verdediging zou neerleggen. Vrijdag werd Moszkowicz op stel en sprong uit zijn kantoor gehaald door de politie. Dit bleek achteraf niet nodig, meldde de NOS zondag. Van acute dreiging was geen sprake.

Endstra

Moszkowicz was de laatste maanden veel in het nieuws, omdat hij zowel advocaat was van Holleeder (de verdachte), als de ex-advocaat van Endstra, de vermoorde geliquideerde vastgoedmagnaat (getuige in de zaak). Holleeder wordt verdacht van afpersing van vier vastgoedhandelaren.

Kelder

Over zijn ruzie met Jort Kelder, die hem enkele weken geleden een maffiamaatje noemde die zakken vol zwart geld aannam van criminelen, had de advocaat een en ander te zeggen. "Ook voor een advocaat zijn er grenzen", vatte de strafpleiter de beschuldigingen samen, die de Quote-hoofdredacteur deed aan zijn adres.

Privé

Moszkowicz vertelde dat zijn privé-leven op geen enkele manier is gerespecteerd door het Openbaar Ministerie. Ook de media kregen er van langs. NRC Handelsblad opende zaterdag met nieuws rondom de ervaren advocaat. Moszkowicz zou op de vlucht zijn geslagen, wat volgens de hoofdpersoon volstrekt belachelijk is. Hij vertelde erbij dat er geen vertrouwelijke stukken zijn gelekt uit zijn kantoor.

De advocaat gaf toe ook privé om te gaan met Holleeder. "Ik heb bloed door mijn aderen lopen. Ik heb de heer Holleeder twintig jaar geholpen. Niet drie, niet vijf, nee, twintig jaar. Holleeder is voor mij een mens en zal dat, ongeacht de aanklachten, altijd blijven."

Pers

De vaderlandse pers was in zeer groten getale afgekomen op de persconferentie van Bram Moszkowicz in het Holiday Inn hotel in Amsterdam. Voordat de cameralieden, fotografen, schrijvende journalisten en andere belangstellenden, onder wie enkele intimi van Moszkowicz, de zaal in mochten, werden zij door beveiligers gecontroleerd.

Enkele uitspraken die Moszkowicz maandag deed:

"Een rechter heeft mijn integriteit verkwanseld."
"Zwartste dag uit mijn carrière."
"Het dieptepunt in de Nederlandse strafrechtpleging"
"Ik heb grote twijfels bij de vraag of Holleeder anno 2007 in Nederland een eerlijk proces krijgt."
"Het OM heeft in deze zaak grenzen overschreden."
"Zit ik in het vroegere Rusland of zit ik in het liberale Nederland van 2007?"

Kuijpers

Advocaat Jan Hein Kuijpers (38) die de verdediging van 'topcrimineel' Willem Holleeder woensdag al overneemt, is al zeer vertrouwd met het strafdossier van zijn nieuwe cliënt. Hij verdedigt namelijk de vermoedelijke financiële man van de groep Holleeder, Marcel K., die volgens justitie vier vastgoedhandelaren heeft afgeperst, onder wie de vermoorde Willem Endstra.

Moszkowicz en zijn opvolger gaan dinsdag op bezoek bij Holleeder. Dan zal Kuijpers samen met zijn nieuwe cliënt hun positie bepalen. "Nu ga ik dus nog niet inhoudelijk op de zaak in. Dat komt later", aldus Kuijpers. De advocaat kan nu ook nog niet zeggen of de wisseling van advocaten tot vertraging van het proces tegen Holleeder en zijn medeverdachten gaat leiden.

Kuijpers deed na zijn rechtenstudie 7,5 jaar ervaring op bij de bekende strafpleiter Piet Doedens. De nieuwe advocaat van Holleeder beschouwt hem nog steeds als zijn mentor. Na het tijdperk Doedens verhuisde Kuijpers naar Bovens Advocaten in Utrecht. Die besloot na een bomaanslag echter om als advocaat te stoppen.

Grote zaken

Kuijpers heeft daarom nu samen met advocaat Arthur van der Biezen een advocatenkantoor in Den Bosch. Hij geeft een voorkeur aan grote zaken. Op zijn website laat hij weten dat dit tijdens zijn Doedens-periode is ontstaan.

Suri-kartel

Kuijpers heeft toen meegewerkt aan de grote strafzaak tegen de veroordeelde drugshandelaar en ex-coureur Charles Z. Daarmee beleefde hij volgens eigen zeggen de zogenoemde IRT-affaire (over het hanteren van verboden opsporingsmethoden) "vanuit de kern". Ook was hij advocaat van een van de verdachten van het zogenoemde Suri-kartel, waarbij ook de vroegere machthebber van Suriname, Desi Bouterse, betrokken zou zijn geweest.

Kuipers kreeg K. eerder al uit voorarrest in de Holleeder-zaak. Deze verdachte werd vrijgelaten omdat er volgens de rechtbank niet voldoende belastend materiaal was om hem nog langer vast te houden.

De nieuwe raadsman staat op goede voet met Moszkowicz.