AMSTERDAM - De leider van de Democraten in de Amerikaanse senaat, Harry Reid, vindt de oorlog in Irak "de ernstigste politieke blunder uit de geschiedenis van het Amerikaanse buitenlandbeleid". Reid kwalificeerde het optreden van de regering Bush in Irak verder als "een grotere fout dan de oorlog in Vietnam", meldt CNN maandag.

"We bevinden onzelf in een diep gat en we moeten een manier zien te vinden om daar uit te geraken", aldus de senator tijdens een interview. Eerder al noemde de Republikeinse senator Chuck Hagel, ook een bekend tegenstander van de oorlog, het besluit van president Bush om meer troepen naar Irak te sturen "de ernstigste blunder in de buitenlandse politiek sinds de Vietnamoorlog".

Moeizaam

Tony Snow, woordvoerder van het Witte Huis, is het oneens de uitlatingen van Reid: "De oorlog verloopt moeizaam, maar het terugtrekken van onze troepen is niet de oplossing. We moeten ons leger versterken en de Irakezen duidelijk maken dat ze meer hun best moeten doen".

De Democratische partij wist eerder deze week onvoldoende steun te vergaren voor een niet-bindende motie van afkeuring tegen Bush. De Republikeinse pers repte van een nederlaag voor de Democraten, maar die wezen er juist op dat steeds meer Republikeinse senatoren hun steun geven aan hun afkeuring van het Irak-beleid.

Democraten in het Huis van Afgevaardigden slaagden vrijdag wel in het doordrukken van een soortgelijke motie tegen het sturen van meer soldaten.