JERUZALEM - Zoals verwacht heeft het overleg maandag in een hotel in Jeruzalem tussen de Israëlische premier Ehud Olmert, de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice weinig opgeleverd.

Bekijk video

Na afloop van het 2,5 uur durend gesprek gaf alleen Rice een korte verklaring af waarin zij de bijeenkomst als nuttig en productief omschreef. Olmert en Abbas zijn verder van plan elkaar spoedig weer te zien. De bewindsvrouw zei ook snel terug te keren naar de regio.

Verwachtingen

De verwachtingen waren vooraf al niet hooggespannen. Het was voor het eerst sinds juni 2003 dat er in aanwezigheid van een hooggeplaatste Amerikaanse bewindspersoon een poging werd ondernomen om het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen weer vlot te trekken.

Olmert zette zondag de toon voor het beraad. Hij zei dat Israël en de VS geen zaken willen doen met de nog te vormen Palestijnse regering van nationale eenheid zolang Hamas de Joodse staat niet erkend, het geweld niet afzweert en oude akkoorden met Israël niet wil naleven.

Rice verklaarde pas met een oordeel te komen als de Palestijnse regering is gevormd. Hamas en Fatah van Abbas kwamen eerder deze maand in Mekka tot een akkoord om een nieuwe regering te vormen.

Daarmee kwam een eind aan weken van hevig geweld tussen strijders van Hamas en Fatah.