NEW DELHI - Zeker 67 mensen zijn maandagmorgen verbrand na bomexplosies in twee wagons van een trein die op weg was van India naar Pakistan. De terreuraanslag 100 kilometer van New Delhi is door beide kernmachten veroordeeld als een poging het Zuid-Aziatische vredesproces te verstoren.

Bekijk video

Bekijk video

"We hebben tot nu toe 67 lijken geteld. Dertig personen zijn gewond geraakt. Ze zijn overgebracht naar New Delhi waar ze verzorgd worden", aldus de politiechef van Panipat waar het incident zich voordeed.

Al snel na de nachtelijke ontploffingen in de Samjhauta Express (de expres van Begrip), de enige treinverbinding tussen India en Pakistan, wees alles op bomaanslagen. In andere coupés zijn koffers gevonden met zelfgemaakte explosieven, die waarschijnlijk ook hadden moeten afgaan.

Ontsteking

De politie zou resten van een ontsteking hebben gevonden. Volgens de minister is de aanslag bedoeld om het vredesproces tussen India en Pakistan te verstoren.

De bommen waren niet krachtig, maar zo geplaatst dat flessen kerosine ontbrandden en een enorme vuurzee ontstond. Een methode die terroristen in India nog niet eerder hadden gebruikt, aldus de Indiase politie.

De twee getroffen wagons van de trein, onderweg van New Delhi naar de Pakistaanse stad Lahore, brandden volledig uit. De meeste van de ruim vijfhonderd inzittenden van de trein sliepen op het moment van de ontploffingen.

Verminkt

De meeste doden waren Pakistanen. Ook enkele Indiase militairen die de trein bewaakten kwamen om. Er zijn enkele tientallen gewonden. De passagiers konden na het uitbreken van de brand niet wegkomen. De deuren van de trein gingen niet open en er zaten tralies voor de ramen. Reddingsdiensten hadden de grootste moeite om het afgelegen gebied te bereiken. Vele slachtoffers zijn zo ernstig verminkt dat nabestaanden hen niet konden identificeren.

Het treinincident was in de buurt van de plaats Panipat, ongeveer 100 kilometer ten noorden van New Delhi. De twee getroffen wagons zijn volledig uitgebrand. De meeste van de ruim vijfhonderd inzittenden van de trein sliepen op het moment van de ontploffingen.

'Terrorisme'

Pakistan heeft de aanslagen scherp veroordeeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad sprak van een "daad van terrorisme" en eist dat India de daders opspoort en straft. Het voor dinsdag geplande bezoek van de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Khurshid Mahmud Kasuri aan India gaat gewoon door, liet Islamabad weten.

Ook de treinverbinding tussen India en Pakistan blijft volgens Pakistan gewoon open. "Dit soort incidenten kunnen de goede en positieve relaties tussen India en Pakistan niet tegenhouden", aldus de Pakistaanse minister voor Spoorwegen, Sheikh Rashid Ahmed.

De aanslag is nog niet opgeëist. Wel heeft de politie een verdachte aangehouden. Hij bevond zich volgens ooggetuigen in een van de twee rijtuigen. De meeste aanslagen in India van de laatste jaren zijn toegeschreven aan moslimmilitanten die strijden voor een onafhankelijk Kashmir.