AMSTERDAM - Het was mogelijk niet nodig om advocaat Bram Moszkowicz vrijdag op stel en sprong uit zijn kantoor te halen. Vier bronnen binnen politie en justitie zeggen dat de dreiging niet acuut was. Dat meldt de NOS zondag.

De Amsterdamse Moskowicz werd vrijdag vanuit zijn kantoor aan de Herengracht meegenomen door de politie. Hij is opgenomen in een veiligheidsprogramma van het Korps Landelijke Politiediensten. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra was het leven van de advocaat in gevaar.

De criminele inlichtingendienst van de Amsterdamse politie zou twee weken geleden een tip hebben gekregen dat de raadsman werd bedreigd, maar de politie zag toen geen reden in te grijpen. Hoofdofficier van justitie Leo De Wit heeft onlangs Joustra ingelicht. De coördinator besloot vervolgens na een eigen analyse Moszkowicz wel in bescherming te nemen.

In een reactie op het bericht van de NOS stelde een woordvoerster dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding erbij blijft dat vrijdag acute maatregelen nodig waren om de veiligheid van Moszkowicz te waarborgen.

Endstra

Moszkowicz trad eerder op als advocaat van de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Moszkowicz' huidige cliënt Holleeder wordt er door het Openbaar Ministerie van verdacht Endstra te hebben afgeperst. Moskowicz maakt mogelijk maandag bekend dat hij de verdediging van Holleeder neerlegt.