DEN HAAG - Het ministerie van Justitie heeft geen afspraken gemaakt met Noorwegen over de aanhouding van de Irakees Mullah Krekar. Justitie is er "door een misverstand'' vanuit gegaan dat Krekar bij aankomst in Noorwegen zou worden opgepakt. Afspraken daarover waren er echter niet.

Dit heeft het ministerie dinsdag laten weten. Een woordvoerder van minister Donner (Justitie) benadrukt dat Krekar hoe dan ook uitgewezen zou zijn naar Noorwegen. De Irakees heeft daar immers een vluchtelingenstatus. Jordanië, dat om de uitlevering van Krekar had gevraagd, kwam niet in aanmerking. Nederland had namelijk vragen bij het uitleveringsverzoek van Jordanië, maar heeft daar geen antwoord op gekregen.

Betreuren

Justitie laat weten "te betreuren dat de suggestie is gewekt'' dat Krekar direct na aankomst in Noorwegen aangehouden zou worden. "Miscommunicatie tussen de Noorse en Nederlandse autoriteiten'', zou daarvan de oorzaak zijn. Mullah Krekar werd maandagavond door justitie onder begeleiding uitgezet naar Noorwegen.

Tweede-Kamerlid Eurlings (CDA) wil precies weten hoe het kan dat Noorwegen Krekar heeft laten gaan. De beslissing van Donner om Krekar uit te leveren, kan in ieder geval op zijn instemming rekenen. Waarschijnlijk was Krekar volgende week donderdag in Nederland vrijgekomen, zo benadrukt Eurlings.

Jordanië

Die dag zou de Haarlemse rechtbank waarschijnlijk hebben geoordeeld dat er onvoldoende bewijs is om Krekar uit te leveren an Jordanië. "Donner heeft willen voorkomen dat hij vrijkwam. Noorwegen is verder met onderzoek naar Krekar. Daar loopt hij dus meer kans achter slot en grendel te verdwijnen,'' zo verdedigt Eurlings de CDA-bewindsman.
De LPF is minder mild. "Verbijsterd'' is de partij over het gestuntel van justitie. De LPF wijst er nog eens op dat Krekar een gewezen terrorist is.

Bin Laden

De man leidt de islamitische organisatie Soldaten van de Islam. Die organisatie onderhoudt volgens de Verenigde Staten nauwe banden met het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden. Ook heeft de Irakees vermoedelijk nauwe banden met de Iraakse leider Saddam Hoessein. De Nederlandse Justitie hield Krekar vorig jaar september op Schiphol aan toen hij op doorreis was.