GRONINGEN - Voor de rechtbank in Groningen is dinsdag drie jaar cel geëist tegen de 25-jarige moeder van een 5-jarig meisje dat in april dood werd aangetroffen in haar huis in de Groningse wijk Beijum. Ook tegen een 23-jarige vriendin van de vrouw eiste de officier van justitie drie jaar gevangenisstraf.

Beide vrouwen waren ervan overtuigd dat het kind was bezeten door de duivel. Om die uit te drijven, mocht het meisje twee dagen lang niet eten en slapen en werd het ernstig mishandeld. Uit onderzoek blijkt dat de mishandeling onderdeel uitmaakte van een zogeheten brua-ritueel, een variant van voodoo, afkomstig van onder meer de Antillen. Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat het meisje overleed aan bloedvergiftiging, uitputting, stress en de gevolgen van geweld.

Springen

Een antibioticakuur had Daartje zeer waarschijnlijk zonder probleem kunnen redden, concludeert de officier, die stelt dat er sprake is van doodslag. De stevig gebouwde moeder heeft verklaard zelfs op het kind te zijn gesprongen. "Maar ik deed alles voor het beschermen van mijn kind'', verklaarde ze voor de rechtbank. De officier van justitie houdt de moeder en haar vriendin verantwoordelijk voor de dood van het kind.

Uit onderzoek naar de twee in het Pieter Baan Centrum (PBC) bleek dat zij verminderd toerekeningsvatbaar zijn. De officier heeft dat in de eis meegenomen. Omdat er geen gevaar voor herhaling is, zo meldt het PBC-rapport, is geen tbs of een andere vorm van behandeling geëist. De eisen van drie jaar zijn met aftrek van voorarrest.

Zeldzame infectie

De verdediging wil vrijspraak voor beide verdachten. De dood van het meisje zou niet het gevolg zijn van langdurige mishandeling. Volgens de advocaat van de moeder is het kind mogelijk gestorven aan de gevolgen van een zeldzame bacteriële infectie, in combinatie met longontsteking en andere ziekelijke, natuurlijke afwijkingen.

Symptomen

Zaken als het langdurig wakker houden van het kind en het geheel onthouden van medische zorg zouden geen rol hebben gespeeld bij het overlijden, stelt raadsman Van Linde van de moeder. De symptomen van de ziekten zouden de vrouwen hebben doen denken dat er geesten in het jonge kind waren gevaren.