JERUZALEM - Israël en de Verenigde Staten willen geen zaken doen met de nog samen te stellen Palestijnse regering van nationale eenheid, zolang de regeringspartij Hamas de Joodse staat niet wil erkennen.

Dat heeft de Israëlische premier Ehud Olmert zondag gezegd. Hij zette alvast de toon voor een topbijeenkomst maandag in Jeruzalem tussen hemzelf, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice en de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Overleg

Olmert zei volgens Israëlische media dat hij overleg heeft gevoerd met de Amerikaanse president George W. Bush over een te vormen Palestijnse regering van Hamas en Fatah.

Olmert benadrukte dat hijzelf en Bush het standpunt huldigen dat met zo'n regering pas zaken kunnen worden gedaan als die Israël erkent en terroristisch geweld afzweert.

Rice zelf was iets minder uitgesproken, maar wel duidelijk. Zij verklaarde zondagavond dat "er geen indicaties zijn" dat een nieuwe Palestijnse regering "aan de voorwaarden zal voldoen van Amerikaanse erkenning".

Geldkraan

De Palestijnse gebieden zijn al maanden in de ban van geweld tussen aanhangers van de democratisch gekozen radicale Hamas-beweging en leden van Fatah, de gematigder fractie die Abbas vertegenwoordigt.

Door het aantreden van Hamas in het Palestijnse bestuur hebben westerse landen de geldkraan dichtgedraaid en ook anderszins wordt het Palestijnse bestuur geboycot.

Compromis

Mede onder Amerikaanse druk heeft Abbas de afgelopen weken gepoogd een compromis te bereiken, waarin Hamas de macht zal delen met Fatah in een regering van nationale eenheid.

Eerder deze maand in Mekka meldde Abbas een dergelijk akkoord met Hamas. De overeenkomst bleef evenwel vaag over het standpunt van Hamas over de staat Israël en de legitimiteit van het geweld.

Geweld

De Palestijnse president reageerde zondag geïrriteerd op de uitlatingen van Olmert. Tijdens een onderhoud met Rice zondag, ter voorbereiding van de bijeenkomst maandag, zou Abbas hebben gezegd dat de VS zijn diplomatie ondermijnen en daarmee het geweld in de Palestijnse gebieden weer gaan aanwakkeren. Rice en Abbas wilden na afloop van hun onderhoud niet met de pers praten.

Steun

De Palestijnse premier, het Hamas-lid Ismail Haniyah, zei zondag dat de Palestijnen zich moeten verzetten tegen druk van de VS en anderen tegen het akkoord. "We steunen Abbas", aldus Haniyah.

Volgens Israëlische media is de kans op een doorbraak maandag gering. Na afloop is er niet eens een persconferentie gepland.